18/11/2023 av Gjøran Storsæther
Høsttur 2023
HØSTTUR 2023 med Freiøya Historielag
Lørdag 26. august arrangerte Freiøya Historielag sin årlige høsttur som i år gikk til Gyl, Øksendalen og Flemma. Interessen for turen var meget stor. Etter to dager var alle 49 setene i bussen booket. Tornes Turbusser AS stilte med topp moderne buss.
Første stopp var på Gyl hos Solbjørg Kanestrøm som driver lærhåndverksdesign. Utstilling av hennes arbeider gjorde inntrykk og flere kjøpte både vesker, belter og andre lærprodukt som var designet og laget av Solbjørg. Da turfølget samlet seg i hagen utenfor verkstedet til Solbjørg Kanestrøm fortalte lokalhistoriker John Solem livaktig om gamle Gyl. Solbjørg og hennes hjelpere servert kaffe og historielaget hadde med kaker som var kjøpt hos Varde.
Etter en times tid gikk turen videre til Øksendalsøra. Da vi nærmet oss Øksendalsøra fortalte Sverre Steinnes om Øksendalen og bygdas historie. Øksendalsøra ble i 1990 kåret til fylkets best bevarte strandsted og er vel verdt et besøk. Turfølget ble delt i to grupper, ledet henholdsvis av Sverre Steinnes og Gjøran Storsæther. Spaserturen langs dette kulturhistoriske strandstedet ble en fin opplevelse i strålende sommervær (23 grader og lettskyet). Turen på Øksendalsøra endte opp i Øksendal kirke fra 1896. Etter litt historikk ble det musikalske innslag av Ole Kristian Gundersen og Julija Bujanovaite-Sokol (organist i Frei kirke) på henholdsvis fiolin og piano/orgel. Like ved kirka ligger Husbygården der Husbyslekta på Nedre Frei Gård opprinnelig stammer fra. På andre siden av vegen, i passelig gangavstand fra kirka ligger det gamle gravstedet. Der lå muligens den gamle stavkirka som første gang ble omtalt i år 1309.
På Phillipshaugen Lodge var det bestilt middag. På veien fra Øksendal kirke til Phillipshaugen fikk turfølget en kort historikk om engelskmannen Ethelbert Lort Phillips som har etterlatt seg mange spor i Sunndalen, Øksendalen og Todalen fra slutten av 1800 -tallet og frem til han døde i 1943. Han kom fra en meget rik familie og var veldig interessert i naturen. E. Lort Phillips kom til Nordmøre på slutten av 1880 tallet. Han var også en lidenskapelig laksefisker og i 1892 kjøpte han Alfheim av lady Arbuthnott. Senere bygde han flere hus eller hytter i skotsk høylandsstil som engelskmennene kalte Lodge. Phillipshaugen Lodge var en av disse og ble brukt under laksefiske i elva Usma som renner gjennom Øksendalen. På Phillipshaugen Lodge ble det servert deilig viltgryte med dessert og kaffe. En fra betjeningen fortalte litt om stedets historie og om Lort Phillips. Karen Flatø fortalte om da NMS drev leirskole på Phillipshaugen i Flere år. Etter middag vandret turfølget rundt i det gamle huset der mye av inventaret fra gammel tid er bevart.
Før vi satte kursen videre utover langs Sunndalsfjordens sørside mot Flemma kjørte vi helt opp til Brandal innerst i Øksendalen. Da passerte vi huset der tidligere Viking Studios holdt til på 1980 tallet. De hadde den gangen en ganske markert posisjon, ikke bare i det nordmørske musikklivet, men også på landsplan. Mange kjente artister spilte inn plater/kassetter der som f.eks. Four Jets, Øystein Sunde, Henning Sommero m.fl.
På Flemma ble det stopp ved gravstedet. Herdis A. Marsteen fortalte om gulltransporten i 1940. På gravstedet i Flemma ligger tidl. Bankkasserer i Norges Bank sin avdeling i Lillehammer, Sverre Belle begravd. Sverre Belle døde av påkjenningene han ble utsatt for under gulltransporten. En minnestein ble reist over han her på Flemma gravsted i 1946.